stoelmassage.jpg

Joke en/of Jan Scheffers
Praktijk Woudhuis
Het Kasteel 536
7325 PV Apeldoorn
055-3602455
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
Sportmassage

Sportmassage (en blessurepreventie)

 

 

Een sportmassage is niet zoals de naam al zegt speciaal voor sporters, maar ook voor personen die geen enkele sport uitoefenen. De beroepsuitoefening van de sportmasseur is het treffen van maatregelen ter verbetering van de conditie van de cliënt en ter voorkoming of vermindering van blessures van cliënten door middel van massage, informeren, adviseren en zorg verlenen bij blessures.

Aan de hand van het doel van de massage en de toestand van de spieren past hij handgrepen, tempo en doseringen toe.

 

De massage is bedoeld om (sport)blessures te voorkomen of klachten ervan te verminderen en het herstel na een blessure te bevorderen. Wanneer een persoon zich regelmatig laat masseren draagt dit bij tot een effectievere training en betere prestaties. Met sportmassage wordt het lichaam geholpen bij het herstel en zorgt het voor een steeds beter prestatievermogen.

 

Een sportmassage kan een warming-up ondersteunen maar niet vervangen.

Ook na het sporten moeten de spieren weer behandeld worden. Dit keer moeten ze in ontspanning gebracht worden en ook hier geldt dat deze massage kan ondersteunen maar niet vervangen.   Het is dus van essentieel belang dat je eerst je lichaam opwarmt voor de inspanning en na de inspanning met verstand “afkoelt” om complicaties te voorkomen.

 

Het belangrijkste effect van een sportmassage is de afname van de spierspanning. Hierdoor verbetert de doorbloeding en zullen bouwstoffen beter kunnen worden aangevoerd. Ook vochtophopingen als gevolg van spierschades zullen beter kunnen worden afgevoerd. Een sporter zet zijn lichaam voortdurend onder druk. Het is daarom belangrijk het regelmatig te laten masseren.

De masseur beschikt over het zogeheten 'Fingerspitzengefühl'. Dit betekend dat hij zelfs in staat is om aan de hand van de toestand van het spierweefsel vast te stellen hoe zwaar de spieren geleden hebben. Zo komt het ook voor dat een sportmasseur er achter komt wanneer een sporter zichzelf heeft overbelast. Een massage kan een dergelijke overbelasting verhelpen. Een sportmassage is dus erg prettig voor mensen die regelmatig sporten. Niet alleen fysiek maar natuurlijk ook geestelijk heeft het zijn positieve uitwerking.

 

Gezondheid is dus een dynamisch evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.